Category Archives: ostatní

Přestávka na kafe

Tak jsem si dal přestávku. Trvala s jedním přerušením víc než rok. Ne, nezanevřel jsem na tento web, ani na dobré jídlo. Spíš jsem nějakou dobu znovu nasával zkušenosti, „abgrejdoval“ vědomosti a ukládal je zatím do šuplíku. Co jsem teda za tu dobu, co jsem zanedbával tento web, dělal?  

Jak se dělá raut pro 150 lidí?

Loading...
Loading ...
     

Pro kolik lidí jste kdy dělali pohoštění? Pro deset? Dvacet? To si ještě umím přestavit. Ale pro 150? To je už jiné kafe! Díky jednomu kamarádovi jsem se byl na přípravu takového rautu podívat. Příprava začíná 

Berounský medvěd – domácí restaurační pivovar

Loading...
Loading ...
     

Příjezd k rodinnému pivovaru Berounský medvěd je celkem odrazující. Pomalu se rozpadající budovy bývalého cukrovaru nevypadají vábně. Jen díky zvědavosti váhavě jdeme ve směru šipek na dvůr připraveni kdykoli zařadit zpátečku. Na dvoře jsme zahlédli jedinou hezkou budovu a to bylo naštěstí ono. Hlad nás nejdřív nasměroval do pivovarské restaurace. Interiér (viz fotky) je příjemný, hned zapomenete na to nevábné okolí. Jídlo typicky hospodské, ale neurazí, ceny nízké, pivo výtečné. V sobotu na oběd celkem plno včetně celých rodin i s dětmi. Nejlepší jsme si nechali na konec. Napapaní jsme nakoukli vedle do varny pozdravit pana sládka. Pan sládek si s námi hezky popovídal, všechno nám ukázal, pochlubil se unikátní varnou, kde se topí dřevem, kvalitním negranulovaným chmelem, který zásadně používají i důmyslným pomalým několikanásobným stáčením piva při ležení, čímž dosáhne postupné vyčiření svých nefiltrovaných ležáků, podobně jako u vína. Je vidět, že od roku 1998 urazili kus své vlastní nelehké cesty (víc o historii se dočtete například zde), ke klasickému poctivému pivovarnictví mají vřelý vztah a snad to nejtěžší už za sebou. Přejeme hodně spokojených konzumentů a dej bůh štěstí!

Dýně se letos rozjely!

Loading...
Loading ...
     

Poslední říjnový víkend jsme si udělali výlet do Brdské vesničky Bykoš, abychom navštívili dýňovou farmu. Přijeli jsme za 5 minut 12. Vzhledem k tomu, že letos vysázeli 50 tisíc sazenic, moc jim toho nezbylo. Naší oblíbenou máslovou dýni už měli málem vyprodanou – vzali jsme posledních 5 kousků. K nim jsme přikoupili zelené Hokaido (zvané též Kabocha, Hokkori, Blue Kuri), které je vevnitř žluto oranžové a v Japonsku prý velice oblíbené. A ještě jsme přikoupili velice hezké Sweet Dumpling „sladký tlouštík“, které jsou velice oblíbené pro změnu ve státech, kde se nejčastěji plní (naslano i nasladko) a pečou. To jsme hned vyzkoušeli. Rozříznutou jsme ji předpekli a pak dopekli naplněnou jehněčím ragú smíchaným s trochou rýže, chilli a jedním vajíčkem. Vypadalo to skvostně a chutnalo snad ještě líp. Byla to příjemná tečka za dýňovým výletem. Podívejte se na fotky – stačí kliknout na šipku pod úvodním obrázkem.

Povedený piknik v pražském Karlíně díky Apetitu

Loading...
Loading ...
     

Možná ani samotná redakce časopisu Apetit nečekala, jak se jim jejich supr nápad uspořádat kulinářský trh spojený s piknikem hned napoprvé povede. Pozvánka na zdarma akci, kde bude umožněno se prezentovat nadšeným amatérským kuchtíkům, vybraným maloproducentům, kde se budou na začátku rozdávat piknikové deky, bude šapitó s předváděčkami, stolečky se židlemi a slunečníky na trávě a pódium kde bude hrát kvalitní živá muzika celý den, tak to mi nějak podezřele připomínalo reklamu na „Český sen“. 

Foodparade slovem i obrazem

Loading...
Loading ...
     

Letos si na počet jedlých festivalů v Praze nemůžu stěžovat. Známý PFF, Festival středomořských chutí a vůní, Česká chuťovka, a teď přes víkend v Pražské Holešovické tržnici proběhl 1. ročník festivalu  Foodparade. Pravda úroveň jednotlivých akcí byla různá. A jak tento benjamínek obstál v konkurenci?  

Střípky z Vietnamského kulturního dne

Loading...
Loading ...
     

Tentokrát jen stručně. Škoda, že počasí od rána zlobilo, ale dík za každou akci, kde se kromě jiného prezentuje velice zajímavá vietnamská kuchyně. Donedávna se dala ochutnat jen na tržištích. Konečně se začíná objevovat i v Praze, namátkou vzpomenu: Red Hot Chilli v Karlíně, Pho Vietnam na Jiřáku, Pho u Karláku a Remember u Bílé labutě. Autentickým vietnamským bistrům a restauracím držím palce, určitě stojí za ochutnání.

Nepodléhejme stravovacím demagogiím!

Vývoj člověkaObálka časopisu „The Economist“, 13 – 19.12. 2003

Je člověk spíš býložravec nebo masožravec?

Jak významně ovlivňuje jídlo naše zdraví?

Jak jíst zdravě, nepřibrat a přitom si i pochutnat?   

Česká chuťovka 2011 na Staromáku

Festival regionálních dobrot pod názvem „Česká chuťovka“ proběhl o víkendu na Staroměstském náměstí. Pořadatel si dává za cíl, jak slibuje ve své tiskové zprávě, cituji: „Česká chuťovka chce ukázat bohatství tuzemské gastronomie a potravinářské produkce, kterou se mohou pochlubit naši zemědělci a výrobci potravin, a vyzdvihnout tak skutečnost, že lze nakoupit i jiné potraviny než ty, které mají „supermarketovou kvalitu za výhodnou cenu“. Akce podporuje malé a střední výrobce a jejím cílem je přesvědčit veřejnost, že i čeští, moravští a slezští výrobci umějí vyrobit chutné a kvalitní potraviny za férovou cenu.“
Jak se to pořadateli povedlo?

Festival středomořských chutí a vůní

Příjemná akcička proběhla tento víkend na Náměstí Republiky v Praze. Byli jsme se podívat v neděli dopoledne, kdy ještě nebylo moc lidí, sluníčko jak u moře a nálada před i za pulty byla výborná. Stánky se středomořskými specialitami obkroužily pár stolečků se židličkami, kde se dalo posedět, ochutnat a na chvíli se zaposlouchat do živé muziky. Nešlo si nevzpomenout na opravdové trhy například v Provence…

Podrobné info o této celkem povedené akci se dozvíte na jejich stránkách, kde je i dobrá zpráva pro Brňáky -- tam bude tento festival od 22. do 26. 6.

Prague Food Festival – dojmy chuťové i obrazové

Hned úvodem na rovinu sděluji, že se nebudu stavět do role food kritika, těch povolaných i samozvaných bude určitě dost a dost. Nebudu kritizovat, nebudu se snažit hledat mouchy, naopak tento svátek jídla jsem si přišel užít a hned tak něco mi to nezkazí!

Jak se dělá pařený sýr

Minulý rok jsem byl na prvním kurzu výroby sýrů a protože zkušenosti byly dobré, přihlásil jsem se i na pokračování. Tentokrát se kurz uskutečnil v základní škole v obci Hvozd nedaleko Litovle a byl zaměřený na pařené sýry. 

Kurz výroby sýrů ve Zlobicích

Vyrobit si doma vlastní sýr neni žádná věda, když víte jak na to. A když nevíte jděte na kurz! Jak takový kurz probíhá se dozvíte slovem i obrazem v tomto článku 

Sladké deserty a pivo!

Jak to jde dohromady? To jsem byl sám zvědavý, když jsem od pana Aleše Dočkala z karlínského Pivovarského klubu dostal následující pozvánku na únorové klubové setkání:

Farmářské trhy na Jiřáku

Farmářský trh na Kubánském náměstí na Praze 10 jsem navštívil hned, jak to bylo možné. A protože zimní přestávka způsobila menší absťák, hned týden nato jsem musel na Jiřák. Oproti trhu na Kubáni bylo tady biohovězí, jehněčí, zajímavé koláčky, pralinky, frgále, ale i mořské ryby. Uspořádání a stánky se mi o něco víc líbí na Kubáni. Nicméně oba trhy mají něco do sebe a stojí za to je navštívit. Tady je malá obrazová pozvánka:

Dýně – která je nejlepší a co s ní?

Dýně neboli tykev je pořád v Čechách nedoceněnou zeleninou. Ve většině z nás pořád přežívá představa, že je dobrá tak akorát na kompot (který většina moc nemusí) a na krmení prasátka, slepic, kachen atd. A přitom je to výborná dietetická plodina

Znovuotevření Farmářských trhů na Kubáni

Po dlouhé zimě jsme se už těšili na znovuotevření Farmářských trhů na Kubánském náměstí na Praze 10. A nebyli jsme sami. Letos se poprvé konaly 12. března a hned první den bylo náměstíčko plné stánků i národa. Skoro všechno zboží bylo od maloproducentů a tak si náštěvníci přišli na své. I to počasíčko vyšlo nádherně. Velká spokojenost, bravó, jen tak dál! Ostatně podívejte se sami, co tam měli dobrého i na tu hezkou atmosféru:

Proč je tak důležité, co jíme?

Člověk za svůj život průměrně zkonzumuje přes 80 000 kg jídla a pití! To je cca 1000 násobek jeho dospělácké  hmotnosti! Je jasné, že v tomto obrovském množství jsou jak látky zdraví prospěšné, tak i látky více či méně škodící.