Category Archives: vychytávky

Skvělý mlýnek nejen na obilí

Volně navážu na zkušenosti s příslušenstvím KENWOOD Cooking Chef a představím mlýnek na obilniny. Abych se přiznal, trvalo dlouho, než jsem se o něho začal zajímat. Plastový vzhled nevzbuzoval ve mně důvěru a taky nepatřím mezi makro fanatiky, kteří si každý den připravují k obědu zrní. Zájem ve mně probudila až neověřená informace, že by se s ním snad dal mlít i mák. Mletí máku je u nás dost nepopulární, ale jídla s ním jsou naopak populární velmi. Jak to dopadlo? Nebudu vás napínat a hned úvodem prozradím, že jsme využitelností tohoto mlýnku nadšeni! Po krátkém čase se zařadil k nejpoužívanějšímu volitelnému příslušenství, co ke Cooking Chef máme.  

Zkušenosti s příslušenstvím KENWOOD Cooking Chef

V tomto článku (vznikl již koncem roku 2010, tak prošel aktualizací) se zaměříme na „Základní Příslušenství“, které dostaneme spolu s přístrojem (dále ho budeme označovat zkratkou ZP) a ještě představíme to, co používáme  z „Volitelného Příslušenství“ (které budeme označovat VP) nejčastěji. A sice další mísu a mini mlýnek.  

Holanská trouba – test

Sehnat v Česku opravdový Dutch Oven (holandská trouba), asi nejslavnější hrnec Severní Ameriky, není vůbec snadné. V obchodě s domácími potřebami na něj nenatrefíte a na českém internetu

Starý dobrý sifon žije!

Loading...
Loading ...
     

Pamatujete si ještě na sifonové láhve, vyměnitelné bombičky balené po deseti v papírových krabičkách, které se vyměňovaly v sámošce u pokladny?

Hrnec, který dobyl Divoký západ


Vypadá jako kříženec mezi hrncem a tlustostěnným kotlíkem, ale říkají mu trouba. Teda přesněji řečeno „Dutch Oven“, neboli „holandská trouba“. V Severní Americe je tento litinový hrnec tak populární, že jej najdeme například mezi státními symboly Utahu. Proč byl tak oblíbený mezi prvními kolonisty a osadníky a proč je tak populární dodnes?   

Profi pivovar doma v obýváku?

Pivaři pozor! Dvěma chlapíkům z Nového Zélandu se povedla parádní vychytávka: sestrojili profi pivovárek, který se vám vejde do obejváku! A i když jste pivovarnický analfabet, pivovárek vám stvoří špičkové pivo za božských 7 dní! Je to díky aplikaci moderních technologií, které sice tradiční čeští sládci nemají v lásce, ale nic naplat, důležitý je výsledný produkt. Pivečka z této vychytané mašinky se ve slepém testu v konkurenci značkových piv úmístnila hodně na špici (schválně se podívejte jak v konkurenci obstál jediný český zástupce -- Pilsner Urquell). Kdo chcete vědět jak pivovárek fachčí, pustťe si úvodní video a jukněte na jejich stránky.

Balkónová zahrádka

Jaro začalo celkem zhurta. Políbit děvče letos 1. května pod rozkvetlou třešní byl celkem voříšek. V nižších polohách byly totiž beznadějně odkvetlé.

Kdo má zahrádku se skleníčkem už sklízí jarní salátek, ředkvičky, mladou cibulku, atd. My co máme jen parapet, maximálně nějaký ten balkón, či terásku také nemusíme přijít úplně zkrátka. Kdo nezasel před měsícem nebo dvěma má už ale na mále – má poslední šanci – koupit hotové přísady. Postupem času jsme přišli na to, že díky rostlinkám může být balkón nejen hezký, ale i chutný :-P .

Jak udržet damascénský nůž v jeho supr kondici?

Mám damascénský kuchyňský nůž za dobrý, přesto nemalý peníz. Vyvstaly otázky. Za prvé: kam s ním? Za druhé: jak ho udržovat? Za třetí: jak ho brousit? Pokusím se popsat, jak jsem se s odpověďmi, popasoval já.  

Kuchyňský robot Kenwood Cooking Chef KM 070

Cenově je tento robot vysoko nade všemi. Je i nejlepší? Vyplatí se investice bezmála 30.000,- Kč? Pokusím se podělit  s Vámi o zkušenosti s tímto přístrojem a doufám, že odpovědi na tyto i další otázky tady najdete. 

Santoku poprvé v ruce

Minule jsem popsal, jak jsem k těmto skvostným nožům přišel a teď k nožům samotným. Nejenom, že jsou nádherné. Jsou i neuvěřitelně ostré. Oholí chloupky na ruce a vším, co jsem zkoušel, procházejí lehounce, jakoby bez odporu. Je to takový etalon ostrosti, ke kterému se ostatní nože, které mám, po poctivém nabroušení jen přibližují, ale nikdy ho úplně nedosáhnou. 

Jak jsem k santoku levněji přišel

O noži tří ctností santoku jsem již básnil zde a protože se mi fakt líbil a chtěl jsem vlastnoručně prověřit báchorky o ostrosti a kvalitě japonských nožů, začal jsem ho shánět

Nejrychlejší loupač jablek

Vypulírovala manželka kuchyň? Tak to je ta pravá chvíle ji předvést PEPU -- supr rychlý loupač jablek i brambor. To bude koukat!

Santoku – nůž tří ctností

Nůž je asi nejpoužívanější nástroj v kuchyni. Nůž, který rychle ztrácí ostří, nebo má nevhodnou velikost a tvar pro tu kterou činnost, je jen k vzteku (přesto znám víc těch, kteří skutečně ostrý nůž v kuchyni nemají…). Snadné udržování ostří je neméně důležité. Když je navíc nůž lahodící oku je práce s ním jednoduše požitek.
Chci si doplnit své nože o univerzálnější nůž na jemnější práci. Na to se mi jako optimální jeví Santoku. Tvar nožů Santoku je odvozený od tvarů japonských nožů. Na rozdíl od tradičních japonských kuchyňských nožů, ale nemá ostří broušeno pouze z jedné strany. Slovo „Santoku“ lze volně přeložit jako tři ctnosti, nebo tři účely. Dá se s ním totiž perfektně krájet, kostkovat a sekat zeleninu, ryby a vykoštěné maso. Tenší, velmi ostré a hladké ostří umožňuje krájení   plátkování ovoce i masa tak, aby se zamezilo úniku šťávy. Po vhodné kuchyňské úpravě pak výsledný pokrm má šanci být daleko šťavnatější.
Aby ostří něco vydrželo, musí být z tvrdé a tím pádem křehké oceli. Aby nám nůž nepraskl při prvním nárazu, vkládá se křehký a tvrdý plát mezi dva pláty měkčí, ale houževnatější a pružnější oceli. Když je těch vrstev víc, může navíc vzniknout krásny vzor. A teď se podržte! V Indii na to přišli už před 2500 lety. Dodnes se takto vrstvené oceli říká Damascénská. Více o damascénské oceli se dočtete tady, nebo obšírněji a odborněji tady. Tady zase najdete obrázky jednotlivých tvarů japonských nožů.

Ale dost bylo povídání. Pojdte se pokochat tou nádherou!

Úsměvné výchytávky

Zábavné vychytávky a blbinky do kuchyně jsem pro Vás vybral ze stránek http://gadgets.zive.cz/

Hrnek pro lenochy

Kávovar vám udělá kafe, přidáte si cukr, smetanu a pak přijde ta nejotravnější část – míchání. Je to nepohodlné, zdržuje to a ušpiníte tím lžičku, kterou je poté nutné umýt. Správný geek na to vyzraje speciálním hrnkem s funkcí míchání. To má na oušku tlačítko, které míchání spustí. Šikovná blbinka, kterou vám v kanceláři bude kdekdo závidět…