id="post-1210">

Domácí středně široké nudle – tagliatelle – krok za krokem

Stojí vůbec za to se patlat s domácími nudlemi? Zkuste to jednou a budete v tom mít jasno! Díky svému hrubšímu a poréznějšímu povrchu oproti průmyslovým těstovinám daleko lépe vážou omáčku, která je krásně obalí a nehromadí se na dně talíře. Chuť je pak mnohem intenzivnější. Dělat je ale úplně ručně jenom na vále s válečkem (mamka tak dělávala kdysi nudle do polévky) je příliš velká dřina. Daleko jednodušší je dělat je na ručním strojku na nudle. Kupte si ale Italský originál, ne nějakou čínskou napodobeninu. To doporučujeme z vlastní zkušenosti. Kdysi jsme se totiž ulakotili na strojek made in China za necelé 4 stovky. Tuhé těsto (a na nudle musí být tuhé) přes něho vůbec nešlo protáhnout, a když jsme ho trochu přemlouvali, nevydržel. To nás zbytečně na dost dlouhý čas odradilo. Pak mě naštěstí jeden šikovný prodavač v klasických domácích potřebách začal přesvědčovat, že Italský strojek na nudle je úplně o něčem jiném. Když souhlasil s tím, že pokud nebudu s ním spokojen, můžu mu ho přijít omlátit o hlavu, koupil jsem ho. Od té doby si děláváme domácí nudle tak jednou měsíčně  z kila mouky, co vydá asi na 12 porcí. Dodatečný dík Pane Prodavači!

  • Suroviny
  • vysokolepková mouka 1 kg
  • vejce 4 až 8 ks
  • voda (+vejce) 400 g
  • olivový olej 50 g
  • (otruby 20 g)

Můžete použít i obyčejnou hladkou mouku, ale vysokolepková mouka (ze semolinové tvrdé pšednice)  je daleko lepší. S těstem se vám bude líp pracovat, po uschnutí nebudou nudle až moc křehké a nudle se tak lehko nerozvaří -- daleko snadněji je uvaříte přesně na skus (tzv. al dente).  Původní italské recepty na domácí nudle se většinou uvádějí, že na 100 g mouky se dá 1 vejce, lžíce oleje, špetka soli a žádnou vodu. To je ale na kilo mouky 10 vajec! Nechceme to s vejci přehánět, tak jich podle velikosti dáváme na kilo mouky 4 až 8 a zbytek doplníme vodou. Většinou je to spolu kolem 400 g. Záleží na použité mouce. Důležité je, že výsledné těsto vypadá skoro jako drobenka a moc ani nejde upatlat dohromady. Uležením v ledničce se aktivuje lepek a pak už jde upatlat lépe, ale pořád není vůbec lepkavé. Pokud se vám tohle povede, máte vyhráno. Se strojkem se nám bude dobře pracovat a nic se vám nebude lepit. Pokud budete muset moučit, už to není to pravé ořechové. Postup při vypracování těsta na strojku, jak uvádíme v úvodním videu, samozřejmě nemusíte otrocky dodržet, důležité je, aby bylo těsto hezky rovnoměrně vypracované. Výbornou vychytávku s nekonečným pásem těsta jsme odkoukali od  Italského šéfkuchaře Riccarda Lucque. Přejeme Bezva Baštu!

Štítky: , ,

Napsat komentář