Česká chuťovka 2011 na Staromáku

Festival regionálních dobrot pod názvem „Česká chuťovka“ proběhl o víkendu na Staroměstském náměstí. Pořadatel si dává za cíl, jak slibuje ve své tiskové zprávě, cituji: „Česká chuťovka chce ukázat bohatství tuzemské gastronomie a potravinářské produkce, kterou se mohou pochlubit naši zemědělci a výrobci potravin, a vyzdvihnout tak skutečnost, že lze nakoupit i jiné potraviny než ty, které mají „supermarketovou kvalitu za výhodnou cenu“. Akce podporuje malé a střední výrobce a jejím cílem je přesvědčit veřejnost, že i čeští, moravští a slezští výrobci umějí vyrobit chutné a kvalitní potraviny za férovou cenu.“
Jak se to pořadateli povedlo? Bohužel musím konstatovat, že dost bídně! Po víceméně povedených předešlých festivalech, byl tento už jen slabý odvar a kdo ty předešlé kritizoval, tak na tento radši neměl vůbec chodit. Asi půlka stánků (a to jsem nasadil laťku dost nízko) tam neměla co dělat. Opakující se nabídka „fastfúdového“ typu, nabízející šopák, párek v rohlíku, vařenou kukuřici a k tomu z červené lednice známou kolu. Nezachránily to ani smaženky a bramborové spirály smažené v hektolitrech oleje a ani škvarky s třešněma. Některé další stánky byly totálně mimo. Příklad za všechny: stánek „Prážskij ekspress“, nabízející týdeník pro ruskou komunitu…

Fástfúd po česku            olejová lázeň                   Škvarky a třešně           Prážskij ekspress

U jednoho stánku, kde frčely halušky ve velkém, přivezl zrovna závozník káru se surovinami. Koukám jak blázen na 2 a půl kilové zatavené pytle s haluškami ze Slovenska a konzervy se zelím z Německa se  „supermarketovou kvalitu za výhodnou cenu“. Takže na velké pánvi smícháme hotové halušky ze Slovenska se zelím z Německa a s uzeninou bůh ví odkud a voilà “Česká chuťovka“ je na světe! Ani se moc nedivím závozníkovi, že mi cpal ruku před objektiv ve snaze za každou cenu zabránit kompromitujícím fotkám. Co se týče cen, v drtivé většině byly všechno, jen ne fér. Třeba vzpomenuté globalizované halušky měly zřetelnou cenovku 39 kč. Pokud se ale pozorně podíváte na fotku -- ta malinká prakticky nečitelná šmouha nad cenou je 100g. Takže vyfocená porce nakonec stála minimálně trojnásobek…

Slovenské halušky     +     Nemecké zelí        =        „Česká chuťovka“        za 39 Kč   (100g )

No abych jen nekritizoval, bylo tam i pár světlých výjimek. Například Cukrářství u Veselých z Tábora mělo kromě jiného výborné a poctivé kremrole, pekárna Japek z Litvínova měla výborné tyčinky i koláčky, chuťově výborný a hezky okapaný tvaroh měl Ekomilk z Frýdku-Místku a výborné mošty nabízela moštovna Lažany z Pěnčína. To je tak všechno, co mě zaujalo, trochu málo, ne? Pořadatelům se evidentně jejich záměr nepovedlo naplnit. Nevím, jestli to bylo vysokým nájmem, nebo něčím jiným, ale evidentně zlatokopové a předražení fastfúdeři zvítězili nad maloproducenty a tradiční českou gastronomií na plné čáře.  Nakonec jsem zašel na poctivou českou chuťovku do nedalekého Lokálu…

Napsat komentář