Zkušenosti s příslušenstvím KENWOOD Cooking Chef

V tomto článku (vznikl již koncem roku 2010, tak prošel aktualizací) se zaměříme na „Základní Příslušenství“, které dostaneme spolu s přístrojem (dále ho budeme označovat zkratkou ZP) a ještě představíme to, co používáme  z „Volitelného Příslušenství“ (které budeme označovat VP) nejčastěji. A sice další mísu a mini mlýnek.  

Sada metlí a hák (ZP)

Cooking Chef má propracovaný systém pěti bytelných metlí (všechno ZP) (o bytelnosti svědčí už jen fakt, že dohromady váží 2680 g). Balónová metla je na šlehání bílků, žloutků, šlehačky, apod. Metlu ve tvaru K používáme na vymíchání krémů, řidších těst, bramborové kaše, drobenky apod. Hnětací hák je na hnětení tuhých těst, jako je např. kynuté těsto. Pokud máme dilema, která metla je nejvhodnější, můžeme se řídit přiloženou knihou receptů, kde u každého jídla je i doporučené nářadí, nebo jednoduchým pravidlem: balónová metla je na suroviny v tekutém, nebo skoro tekutém stavu, hnětací hák je na těžká, většinou kynutá těsta a tzv. K metla je na všechno mezi tím. Funkčnost je na profi úrovni a popsali jsme ji už v předchozím článku v části „Jak funguje“. Dále jsou k dispozici dvě metly speciálně vyvinuté na vaření. Flexi metla je ve tvaru kotvy a má návleky ze silikonu. Uvaříme s ní všechno, kde nejsou moc velké kusy. Tam, kde chceme zachovat větší kousky – například maso při přípravě guláše či kousky s kostí - se používá druhá metla na vaření a to tzv. vařící metla. Je až neuvěřitelné, jak dobře si vařící metla poradí s většími kusy masa s kostmi, např. kuře rozdělené na 8 částí zvládne s přehledem. Dle našich zkušeností je vhodná i na rozpuštění čokolády.

Mísy a napařovací košík (ZP)

Velmi se nám osvědčilo pořízení druhé mísy. Je pohodlné např. nechat vyhnětené těsto kynout přímo v míse a ve druhé mezitím připravit třeba makovou náplň, nebo když je potřeba vyšlehat odděleně bílky a žloutky, atd. Proto jsme si pořídili mísu, která patří k příslušenství k robotu Kenwood Major Titanium (VP). Vařit se v ní nedá, ale do robotu pasuje a na všechno ostatní ji lze bez problému použít. Co nám ale celkem chybí je víko na mísu. Klidně bychom ho vyměnili za žáruvzdornou podložku pod mísu (kdyby to šlo), kterou vůbec nepoužíváme.

vlevo dokoupená mísa, vpravo původní mísa

Do mísy lze vložit napařovací košík (ZP). Děláme v něm hlavně zeleninu, ale i ryby nebo kuřecí rolky a kynutý knedlík. V míse sedí dobře, lehce se vybírá i horkém stavu díky šikovným držátkům, lehce se také rozebírá a čistí. Doporučujeme mít na displeji přepnuto na teplotu a pokud by vystoupila nad 100 °C okamžitě vypnout ohřev. Znamená to totiž, že právě vyvřela všechna voda.

napařovací košík

Mixér a (ZP) a mini mlýnek (VP)

Další často používané příslušenství je mixer (ZP). Výborné je, že je nerezový a tedy prakticky nerozbitný a vhodný i na mixování horkých nebo naopak ledových pokrmů a nápojů. Objem 1,5 l je průměrný a někdy by se například 2 litrový hodil víc. 

Dokoupili jsme si mini mlýnek (chopper) (VP).  Tento v podstatě mini mixérek či tříštivý mlýnek jsme si celkem dost oblíbili. Využitelný objem robustní skleněné nádobky je 175 ml. Super je, že v balení je sada celkem čtyř sklenic i se šroubovacími víčky a tak nespotřebované množství potraviny můžeme odložit třeba do lednice a nemusíme ho nikam přendávat. Těsnění je z černého materiálu (pravděpodobně guma), která byla ze začátku po gumě trochu cítit. Lépe se nám líbí těsnění k velkému mixéru, které je šedé (pravděpodobně silikon) a je absolutně bez zápachu. Koření je semleté v mžiku, stejně tak i oříšky nebo bylinky. Stejně dobře poslouží na přípravu malého množství pyré (například pro miminko), bazalkového pesta, curry a jiné kořeněné pasty, nebo máme během minutky domácí zmrzlinu rozmixováním zmraženého ovoce s cukrem a trochou smetany. Lze v něm dokonce umlít i malé množství máku (cca 2 polévkové lžíce), pokud se k němu přidá krystalový cukr. Jediné, na co je potřeba si dát pozor je, aby výsledný produkt nebyl příliš husté pastovité konzistence. Rozemlít suché nebo naopak alespoň trochu tekuté směsi není žádný problém. Když však při mixování vznikne lepivá pasta, má tendenci se nalepit na sklo mimo dosah nožů a mlýnek mele naprázdno. Řešením je v tomto případě přidat trochu tekutiny, aby hmota klouzala zpět k nožům.

nasazený mini mlýnek

mini mlýnek se 4 skleněnými nádobkami s víčky

Spodní část mlýnku je dost podobná se spodní částí mixéru a šla by teoreticky i zaměnit, ale tvar nožů je přece jen jiný, takže záměna určitě není žádoucí. Aby k nechtěné záměně nedošlo, ukládáme mini mixérek na jiné místo.

porovnání mini mlýnku s nerezovým mixérem

Food procesor (ZP)

Je určen ke zpracování menšího množství potravin. Menšího proto, protože jeho využitelný objem je jen cca 1 litr. A to teda fakt není moc. Pomocí sekacích nožů na něm umeleme (rozsekáme) cca 340g masa. Dále obsahuje 3 kotouče – jeden na tenčí hranolky a dva použitelné z obou stran – z jedné strany na jemné a hrubší strouhání a z druhé na dělání jemných a hrubších plátků. Drobnou vychytávkou je, že tlačítko plnícího hrdla je dělené a díky tomu se lépe krouhají i užší potraviny, např. mrkev. Nikdy se však ale nepovede krouhání beze zbytku. Vždy zůstanou na kotouči nepokrouhané zbytky (toto je nectnost všech krouhačů s kotouči co známe – je to vlastnost této konstrukce). Pro tuto drobnou nectnost a pro jeho velikost (spíše malost) ho na strouhání prakticky nepoužíváme. A také proto, že jsme si pořídili bubínkové struhadlo (VP), které těmito chybkami na kráse tolik netrpí. Ale o tom příště.

food procesor

Příště si něco povíme o dalším volitelném příslušenství, jako například: bubínkové struhadlo, lis na bobuloviny, masový mlýnek, atd.

Štítky: ,

DISKUZE

  1. Minimlýnek si nemůžu vynachválit. Máme malé děti a tak umixovat malé množství pyré je častým požadavkem

Napsat komentář