id="post-2203">

Kvašená limonáda – jarní verze

Jaro je konečně v plném rozpuku (letos to teda trvalo) a tak je nejvyšší čas si udělat osvěžující, přírodně sycenou jarní limonádu. Jako první jsme si udělali pampeliškovou. Kdo již nestihne pampelišky, má ještě šanci si udělat bezovou, lípovou a třeba ještě růžovou. Pak přijde léto a s ním ovocné limonády, které se mohou krásně protáhnout až do podzimu. A co v zimě? V zimě přijdou na řadu šípkové, zázvorové, citrusové a ze sušeného ovoce. Na domácí limonády může být sezóna po celý rok. A proč se s nimi patlat? Protože víme, co v ní je, chuť i vůně jsou nádherně přírodní a jsou živé!  

  • Suroviny
    na cca 10 l limonády
  • voda 10 l
  • cukr 1000 – 1500 g (10 – 15%)
  • citron (bio) 2 ks
  • květ pampelišky (lípy, bezu…) cca 5 l
  • (kyselina citrónová 2 PL)
  • kvasnice 1 sáček sušených
    nebo ½ balíčku čerstvých
    nebo ½ l startéru

Postup na jarní limonádu je jednoduchý. Do velké nádoby (doporučuji nejméně 10 l) dáme vodu, v ní rozpustíme cukr, přidáme květy a na jemné plátky nakrájený citrón (chemicky neošetřený). Kdo má rád kyselejší chuť, může přidat kyselinu citrónovou. Nádobu nehermeticky zakryjeme (například čistým plátnem) a dáme na teplejší místo zkvasit. Pro jistější průběh kvašení můžeme přidat startér z „vodního kefíru“, nebo balíček sušených kvasnic. Po cca 3 – 5 dnech (kvašení musí ještě částečně probíhat) stočíme mladou limonádu do pet lahví, necháme v nich 4 – 5 cm vzduchu, dobře uzavřeme a dáme na chladnější místo. Na druhý den zmáčknutím zjistíme, jestli je už v nich tlak a pokud ano, dáme do lednice. Tlak průběžně kontrolujeme, a pokud se nám zdá, že je moc velký, opatrně ho upouštíme. Po cca týdnu se limonáda krásně nasytí, dozraje a můžeme začít ochutnávat. S lahví před otevřením nemanipulujeme prudce, otevíráme vychlazenou pomalu a opatrně, abychom nedopadli jak závodníci F1 na stupních vítězů. Když postupujeme podle tohoto postupu, získáme voňavou, přírodně nasycenou sladko kyselkavou limonádu, ve které je spousta života ve formě hlavně kvasinek a bakterií mléčného kvašení s velmi nízkým obsahem alkoholu (asi jako v nealkoholickém pivu) a v lednici vydrží klidně i měsíc. Má podle nás jedinou chybu – je silně návyková.

Na závěr se můžete podívat na otevírání láhve po cca dvoutýdenním ležení v lednici (ten žlutý prstenec na láhvi je usazený pyl):

Štítky: , ,

Napsat komentář