Známý mi poslal video, kde francouzský šéfkuchař Jacques Pépin vykostil kuře. I když drůbež vykostit umím, koukal jsem na těch cca 10 minut s otevřenou pusou. Udělal to tak lehce, jednoduše, téměř holýma rukama -- nůž použil jen občas. To jsem musel vyzkoušet, abych se přesvědčil, že to není filmový trik. Jak to dopadlo, už naznačují úvodní fotky.
- Suroviny
- větší kuře
Na nádivku: - sušená slanina (pancetta) cca 30g
- menší cibule
- žampiony cca 170g
- listový špenát cca 200g
- sýr feta cca 100g
- sůl, pepř

Na pánvi orestujeme na drobno pokrájenou slaninu, až pustí tuk, přidáme pokrájenou cibuli a žampiony. Po orestovaní do zlatohněda přidáme listový špenát a taky zarestujeme. Necháme vychladnout a přidáme na kostičky pokrájený sýr feta, opepříme a případně dosolíme (pozor pancetta i feta už bývají dost slané). Takto jsem nádivku připravil já. Jacques Pépin ji asi udělal trochu jinak, i vy si zmůžete přizpůsobit k obrazu svému.
Kuře vykostíme, naplníme a zavážeme podle následujícího videa, jak nám to ukazuje Jacques Pépin. Opravdu to podle jeho návodu funguje, povedlo se mi to napoprvé – jak je i patrné z úvodních fotek. Pak jsem dal to krásné, nadívané kuře (bez jediné kostičky) na mřížku do mísy s poklicí z varného skla, podlil trochu vodou a dal zakryté pomalu péct do trouby při 120°C na 2 -- 3 hodiny (podle velikosti). Pak jsem poklici sundal a ugriloval kůžičku s obou stran do zlatova. Krájet by se mělo po alespoň částečném zchlazení.
Přeji dobrou chuť!
A teď to slíbené video, kde Jacques Pépin tak bravurně kuře vykostí, naplní a zaváže: