id="post-703">

Pečená jehněčí žebírka

Minule jsme si ukázali porcování půlky jehňátka, ze které je asi 1 kg žeber. To jsou 2 porce pro velké (a těžce fyzicky pracující) jedlíky, nebo 3-4 porce na oblízání si všech prstů bez následků. Masa na žebrech moc není, ale je velmi chutné a díky vyššímu obsahu tuku je to i dost syté a těžší jídlo. Proto se k němu tak hodí sladkokyselkavá a trochu pikantní marináda, která ho alespoň chuťově zlehčuje.

  • Suroviny
  • jehněčí žebbírka cca 1 kg
  • česnek 3-5 stroužků
  • kousek zázvoru
  • šťáva z půlky citrónu
  • snítka rozmarýnu
  • nakládaný citrón v soli 1/4
  • med 2 ČL
  • olivový olej 1PL

Postup je patrný z obrázků a doprovodného komentáře -- stačí kliknout na „video“. Pokud nemáte citrón nakládaný v soli (dělá se třeba takto), použijte čajovou lžičku soli a nastrouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu. Když máte méně času na marinování (do jedné hodiny), nechte pytlík se žebry s marinádou při pokojové teplotě a můžete ho častěji promnout v ruce. Co se týče samotného pečení, osvědčilo se nám, aby to do té správné zlatohnědé barvy trvalo alespoň hodinu. Je dobré začít s vyšší teplotou (kolem 200°C) a po půl hodině zkontrolovat a případně snížit teplotu, aby nezhnědla příliš brzo. Chce to svůj čas, aby masíčko šlo krásně od kosti. Proč jednoduše nenapíšu teplotu a čas? Protože (jak je patrné i z obrázkového postupu) každá trouba je jiná a nastavená a skutečná teplota se může značně lišit a to až o desítky stupňů! Jinak tuto marinádu lze s úspěchem použít i na vepřová žebírka, bůček, nebo na kuřecí křídla a paličky.

Štítky: ,

DISKUZE

  1. Jooo, tak no tohle se snad ani koukat nedá. Slintám u toho a mám stešný hlad na žebírko :razz:

Napsat komentář